10.3.2018. 21:35
0
Kina gradi ogromni nacionalni park za pande ?
Vlasti kineske provincije Sečuan osigurale su čak oko 1,58 milijardi dolara u narednih pet godina za planirani projekt ogromnog nacionalnog parka za pande koji će veličinom tri puta nadmašiti američki Yellowstone.

U tom velikom parku će biti zaštićene divlje pande iz Sečuana, provincija Šanći i Gansu, dok će financiranje pomoći ublažiti i siromaštvo stanovnika te poboljšati infrastrukturu.

Potpisani sporazum s provincijskom vladom radi tog financiranja velikog nacionalnog parka za pande će se do kraja realizirati do 2023. godine.

Veliki pande (Ailuropoda melanoleuca) su nevjerojatno sporo razmnožavajuće životinje. Ženke ovuliraju samo jednom godišnje, u prosjeku u trajanju od svega 2-4 dana, tako da mogućnost začeća ima prilično malo prostora.

Ženke brinu za svoje mladunče do tri godine, tako da je mogućnost ponavljanja izvedbe ubrzo nakon toga još i manja.

Iako je broj pandi porastao za 17 posto te više nisu na vječnom popisu ugroženih vrsta, pande su i dalje na listi ranjivih životinja. No, i napuštanje popisa ugroženih je velika stvar jer se predviđalo da će ti medvjedi potpuno izumrijeti.

U skladu s tim, ubijanje pandi je do 1997. godine bilo kažnjivo smrću, a od tada je sankcija ublažena na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Sada u Kini postoje dobro čuvani rezervati za pande, njih 67. U njima je dom našlo čak dvije trećine cijele svjetske populacije tih životinja.

(Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.