14.3.2018. 16:22
0
Ovo nikada nemojte raditi na razgovorima za posao
Stručnjak za ljudske resurse otkrila je šta raditi, a šta svakako izbjegavati na razgovorima za posao.
Stručnjak za ljudske resurse Karen Gatly nikada neće zaboraviti razgovor s kandidatom za posao koji je tokom intervjua izvukao mobilni telefon i stavio ga na sto, a zatim se javio na njega kada je zazvonio.

“Bila sam šokirana, to je očito bio kraj cijelog procesa, jer je taj čin bio krajnje nepristojan”, rekla je Gatly , koja je direktorka i osnivač firme za ljudske resurse Ryan Gatly . Istakla je da je nepristojnost uvijek “ubica” razgovora za posao, kao i da je važan prvi utisak.

“Manjak poštovanja je velika greška, kada uđete na ulazna vrata, kada razgovarate s osobom na recepciji ili osobom koja vas je dočekala važno je kako ćete se ponašati i nikada ne bi trebalo da se postavite superiorno ili nepristojno”, rekla je Gatly .

Ona savjetuje da obraćate pažnju na sve učesnike intervjua, jer nekad se kandidati obraćaju samo menadžeru koji će ih zaposliti, a ne i prisutnom specijalisti za ljudske resurse.

“Vidjela sam i slučajeve kada su kandidate ispitivale osobe iz ljudskih resursa, a oni bi se okrenuli prema menadžeru i razgovarali samo s njim”, rekla je Gatly .

Upozorila je da je važno i kako se obučete za razgovor za posao, kao i šta ćete reći pa preporučuje kandidatima da se prikladno obuku i malo istraže kompaniju u kojoj se prijavljuju za posao.

“Kakav god stil imali pobrinite se da budete uredni i nikada nemojte igrati na seksi i zavodljiv stil”, savjetuje Gatly , koja je spomenula i primjer jedne žene koja je na intervju stigla s dekolteom i u kratkoj suknji, a kada je ušla u prostoriju namignula je muškom ispitivaču.

Gatly  je navela i da dođete na vrijeme i pripremljeni.

“Dolaskom na vrijeme pokazujete da vam je to važno”, napominje ona i dodaje da se na intervjuima često susreće s ljudima koji ulaze u rasprave.

“Vaše ponašanje na intervjuu daje utisak o vama kako ćete se ponašati na poslu i ako niste konstruktivni to će biti problem”, rekla je Gatly  i navela još savjeta kako se ponašati na razgovoru za posao.

“Govorite iskreno o svojim iskustvima i izazovima, ali nemojte kritikovati. Zdrav stav je primjereniji od krivljenja nekoga. Govorite o izazovima i preprekama i kako se s njima nosite tako da pokažete da ste dio rješenja, a ne problema”, poručila je Gatly .

Najveće greške na razgovorima za posao:

– kašnjenje

– neprikladna odjeća

– neobraćanje pažnje na sve ispitivače na razgovoru

– nepristojnost prema osobama na recepciji, koje vas ispituju ili ostalim zaposlenima u firmi, piše Večernji.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.