28.5.2018. 13:22
0
Spriječite trovanje hranom u ljetnim mjesecima, primjenite pravilo "četiri O"
Ljeto i visoke temperature zahtijevaju dodatnu pažnju o hrani koju jedemo, jer je upravo u ovom periodu godine povećan rizik od trovanja hranom, navodi se u saopćenju i uputama stručnjaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i  širenju bakterija, na i u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode.

Svaka bakterija ima optimalnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu pri kojoj se razvija, a u tome joj pomažu toplina, vlaga i hrana bogata proteinima i vidom. Zato su visoko rizične namirnice meso, jaja, riba, mlijeko i proizvodi od njih.

Bakterije i pored toga rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60  stepeni Celziusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni.

Svakog ljeta mnogi se građani obraćaju ljekaru zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica. Tako svake godine Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica bude prijavljeno stotine slučajeva oboljenja ljudi koja se mogu povezati sa hranom.

Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo "četiri O" (operi, ohladi, obradi, odvoji). Primjenom pravila "četiri O" uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati. 

Kako se navodi u uputama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, pojednostavljeno, ovo pravilo podrazumjeva sljedeće:

- Operi sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju potrebno je oprati. Oprati treba i ruke te pribor koji se koristi za jelo ili pripremu namirnice.               
- Ohladi namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 ͦ C.  Obradi namirnice pogotovo one poput mesa, mesa peradi i slični proizvoda potrebno je termički obraditi (kuhanje, pečenje, prženje), jer na temperaturama višim od 60 ͦ C većina bakterija se uništava.                 
- Odvoji namirnice različitog higijenskog statusa treba držati odvojene (npr. svježe meso treba pakovati i držati odvojeno od gotovog jela ili svježeg povrća).


(PATRIA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.