14.6.2018. 12:25
0
Antarktik se topi alarmantnom brzinom - od 1992. godine nestalo oko tri milijarde tona leda
Topljenje Antarktika se alarmantno ubrzava, pri čemu je oko tri milijarde tona leda nestalo od 1992. godine, upozorava međunarodni tim eksperata za led u najnovijoj studiji.

Najjužniji ledeni dio ovog kontinenta se u posljednjih četvrt vijeka otopio toliko da se dobijenom vodom može pokriti cio Teksas do nivoa od četiri metara.

Zbog sve te vode, svjetski okeani su porasli za oko 7,6 milimetara.

Prema objavljenim rezultatima studije u časopisu Nature, od 1992. do 2011. godine Antarktik je izgubio oko 84 milijarde tona leda godišnje, dok je od 2012. do 2017. godine brzina topljenja porasla na više od 241 milijardu tona godišnje.

Ova studija je druga po redu procjena, a tim naučnika koji rade u Nasi i Evropskoj agenciji za istraživanje kosmosa na svakih nekoliko godina sprovedu takvu studiju.

Njihova misija je da pruže najobuhvatniji pogled na ono što se događa osjetljivim svjetskim područjima pod ledom na Antarktiku i Grenlandu.

Vodeći autor nove studije Endrju Šeperd sa Univerziteta Lids u Engleskoj kaže da je za razliku od studija u kojima se koristi mjerenje samo jednom metodom, ovaj tim ispitivao nestajanje leda na 24 različita načina.

“Koristili smo od 10 do 15 satelita, kopnene i vazdušne mjerne metode i kompjuterske simulacije“, objasnio je je on.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da Antarktik sam podigne nivo mora za 16 centimetara do kraja vijeka.

“Za ovakvo stanje stvari su krive klimatske promjene”, navodi on.

Uz to, nivo mora raste zbog topljenja glečera svugde, leda na Grenlandu i činjenice da se toplija voda širi.

Na Antarktiku topljenje leda uglavnom izaziva toplija voda, a topljenje južnog okeana dovodi se u vezu sa promjenama vjetra koje su, pak, u vezi sa globalnim otopljenjem nastalim sagorijevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa, prenosi CDM.

Najnovije brojke pokazuju da istočni Antarktik gubi relativno malo leda godišnje – oko 31 tonu – od 2012. godine.


(Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.