15.6.2018. 20:00
0
Češki predsjednik na konferenciji za novinare spalio gaće: Žao mi je što zbog mene izgledate kao idioti
Češki predsjednik sazvao je u četvrtak konferenciju za novinare da bi ga gledali dok spaljuje ogromne crvene gaće.

Miloš Zeman iznenada je sazvao konferenciju za novinare i nije dao nikakav razlog za nju. Uzeo je velike crvene bokserice, koje je jedna umjetnička skupina ranije koristila da bi ga kritizirala, i zapalio ih.

- Žao mi je što zbog mene izgledate kao idioti, zaista to ne zaslužujete - rekao je Zeman novinarima prije nego je napustio konferenciju. 

Agencija AFP opisala je konferenciju kao bizaran događaj koji je iznenadio okupljene novinare. Ogromne gaće dužine jednog metra izradila je skupina umjetnika Ztohoven i u 2015. s njima preletjela iznad predsjedničke palače. 

Protest protiv Zemana

U posljednjih nekoliko mjeseci Ztohoven je proizveo majice i značke s ogromnim crvenim boksericama u znak protesta protiv Zemanove kampanje, koju je dobio u tijesnoj borbi u januaru.  

Radio Praha objavio je da je cilj neobične Zemanove demonstracije bio izraziti ideju da je "vrijeme prljavog veša u politici gotovo". 

"Da ne poštujem predsjedništvo, rekao bih da je poludio"

Zemanovim protivnicima konferencija nije bila smiješna. Petr Gazdik iz stranke STAN izjavio je da bi "rekao da je predsjednik poludio kad ne bi osjećao poštovanje prema predsjedništvu".

Dodao je da "ovaj spektakl umanjuje dostojanstvo predsjedničkog ureda". 

Novinari smatraju da im se Zeman ovim postupkom htio narugati. U oktobru prošle godine pojavio se na konferenciji s lažnom puškom na kojoj je pisalo "za novinare". U maju je rekao da bi novinare trebalo likvidirati, a zatim dodao da se šalio.

U januaru se također našalio rekavši da bi premijer mogao biti uklonjen s položaja "izborima ili kalašnjikovim". Zeman (73) je osvojio svoj drugi mandat u januaru s 52 posto glasova, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.