28.7.2018. 21:20
0
Na Maldivima se otvara prva svjetska umjetnička galerija pod vodom
Britanski vajar Jason de Caires Taylor još jednom je oduševio poklonike umjetnosti novom nevjerovatnom instalacijom.

Kreiran u saradnji sa luksuznim lancem hotela „Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi“, “Colarium” je djelimično potopljena umjetnička galerija sa preko 30 skulptura, koje će predstavljati improvizovano stanište korala i drugih morskih vrsta.

Nakon devet mjeseci rada, instalacije su ugledale svjetlost dana, te sada nastavljaju svoj život pod vodom.

Konstrukcija je sagrađena od pH neutralnog čelika prošaranog sitnim prorezima, tako da podsjeća na organizme koji žive u vodi. Zahvaljujući tim šupljinama, ona je vrlo atraktivnog izgleda, pa je moguće vidjeti šta se krije unutar nje, ali je sa druge strane i vrlo postojana i otporna. Najbolje od svega je što na ovaj način možete otkrivati raznovrstan morski svijet u potpuno novom okruženju.

“To je gotovo kao nekakav obrnuti zoo vrt”, kaže  Jason de Caires Taylor .

“U gradu odlazimo u zoološki vrt, i gledamo životinje koje su u kavezu. Sa druge strane, ovako imamo doživljaj kao da smo turisti koji su u kavezu, dok brojne životinjske vrste pod vodom mogu da nam se približe i razgledaju nas”, prenosi CDM. 

Skulpture su raspoređene na tri nivoa, kako bi dočarale međusobnu usklađenost prirodnih elemenata. Na vrhu se nalaze figure u obliku crnih silueta koje gledaju ka nebu. Ostale skulpture raspoređene su unutar galerije tako da su djelimično potopljene, a djelimično otkrivene.

Posljednji sloj čine figure koje su potpuno pod vodom i u stalnom kontaktu sa morskim svijetom. Taylor se opredijelio za nerđajući čelik koji reflektuje svjetlost, stvarajući prelijepe efekte. Zahvaljujući tome, ova neobična galerija odražava specifičnu atmosferu pod vodom koja je svakoga dana drugačija.

Colarium iskustvo započinje još na obali, u dugačkom bazenu. Odatle se posjetioci kreću podvodnom stazom napravljenom od topola i zasađenih korala, kako bi došli do djelimično potopljenog stepeništa i platforme koja omogućava pristup galeriji.


Lejla Trle 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.