1.9.2018. 18:34
0
Južna Koreja zabranila kafu i energetska pića u školama
Učenici i nastavnici južnokorejskih škola moraće pronaći nov način da ostanu budni, s obzirom na to da je vlada najavila zabranu prodaje kafe u školskim ustanovama.

Prodaja napitaka s visokim udjelom kofeina je već zabranjena učenicima u školama, ali distributerima je bila dopuštena snabdijevanje nastavnika kafom, zbog čega je bilo prilično jednostavno zaobići pravila koja su se odnosila na učenike.

Po novom pravilu, od 14. septembra će kafa i energetski napitci koji sadrže kofein biti zabranjeni i učenicima i prosvjetnim radnicima, stoji u saopštenju Ministarstva za ljekove i bezbjednost hrane, uz objašnjenje da se ono uvodi jer su učenici često konzumirali i previše kofeina kako bi mogli što duže da uče, što je nerijetko rezultiralo zdravstvenim problemima.

Zabrana se odnosi na kafiće i aparate s kafom u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.

Po pisanju lista Chosun Ilbo mladi često pribjegavaju konzumiranju energetskih pića i kafe kako bi ih kofein održao što duže budnima u ispitnom razdoblju.

Ministarstvo je navelo posljedice koje na zdravlje ima pretjerana konzumacija kafe i energetskih pića, poput mučnine, nepravilnog rada srca i problema sa spavanjem.

Južna Koreja je sedmi uvoznik kafe u svijetu. Tokom 2017. godine ova zemlja je uvezla kafe u vrijednosti od 700 miliona dolara.

Prosječan stanovnik Južne Koreje popije 512 šoljica kafe godišnje.

Sličnu zabranu uskoro bi mogla uvesti i Velika Britanija, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.