16.11.2018. 19:02
0
Zanimljivosti o Simpsonovima, najdužoj animiranoj seriji ikada
Jedna od najpoznatijih serija na svijetu krije i neke veoma zanimljive činjenice.

Znate sve – najduža animirana serija ikada, najvoljeniji junaci izmišljenog grada, urnebesne situacije i milion selebritija – serija „Simpsonovi“. Ipak, evo nekoliko činjenica koje možda niste znali o omiljenim žutim junacima:

Zašto su stanovnici Springfielda žuti? Zbog jedne crte!

Zasluge idu bivšem animatoru koji je dobio zadatak da oboji originalne crteže kreatora Matta Groninga.

„Izabrala je žutu boju zbog kose junaka! Nije im nacrtano gdje prestaje čelo, a počinje kosa, pa je animator izabrao žutu jer liči i na boju lica i boju kose“.

Ime iza oblaka je važno…

Na početnoj špici vidite prezime junaka serije kako izranja iz oblaka. Rejs je rekao da u trenutku kada nam se otkriva ime serije i čuvene porodice vidimo tek polovinu riječi dok izranja iz oblaka „The Simps“ što je namjerno urađeno kako bismo imali vremena da shvatimo da je riječ o jednostavnim, tačnije priglupim ljudima, koje na kraju i gledate tokom serije. ‘Simps’ je skraćenica za ‘simpletons’ – glupe ljude“.

Zašto Springfield?

U knjizi je objašnjeno da je ime grada pozajmljeno iz hit sitkoma pedesetih „Father knows best“, kao i da, „prema riječima kreatora serije“ zvuči dosadno kao što bi i trebalo. O lokaciji grada je napisao „da ima okean na istoku i na zapadu“.

“U jednoj seriji smo rekli da je istočni Springfild veličine tri Teksas, a u drugoj vidimo Homera koji ujutru čisti snijeg ispred kuće, a uveče pije limunadu u ležaljci u dvorištu“.

Rejs piše da je Sem Sajmon, koautor serije zapravo osmislio Simpsonove, a onda to podijelio s Metom Groningom, koji je prikupio svu slavu kao kreator.

Simon, koji je preminuo 2015. godine, napisao je epizodu „Flaming Moe’s“ u kojoj Homer slučajno smućka koktel koji je Mo potom prodavao kao blesav i prikupio svu slavu. Homer poludi i uništi recept i šansu da obojica zarade milione.

Tajna epizode s Michaelom Jacksonom

Kralj popa je gostovao u Simpsonovima 1991. godine, a gledaoci su mogli da uživaju u njegovom glasu polovinu vremena… Iako je snimio dijaloge, Michael Jackson nije želio da pjeva. Tačnije pjevuši. Umjesto da sam odradi svoj posao, Michael Jackson je na snimanje djelova pjesama doveo „autorizovanog imitatora“ Kipa Lennona. Kada su ga pitali zašto ne otpjeva sam, Majkl je bez mnogo objašnjenja samo rekao: „To je šala za moju braću“.

U seriji ne gostuju oni koje kreatori najviše žele!

Tri „Beatlesa“, Stephen Hawking, Elizabeth Taylor, Michael Jackson… ovo su samo neka od imena koja su pozajmili glas junacima Springfielda. Oni koji nikad nisu pristali da se pojave u seriji, iako su pozivani nekoliko puta su Bruce Springsteen i Tom Cruise, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.