16.11.2018. 19:16
0
Muzika pomaže u rješavanju razlomaka
Ako vidite da vaše dijete uči matematiku slušajući muziku, nemojte da ga grdite, već naprotiv – pohvalite ga.

Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Irvin su posmatrali kako muzika utiče na mozak mališana i zaključili da im ona pomaže da savladaju dijeljenje, razlomke i proporcije.

Ovaj podatak nije novost, ali se neuromuzikologija, naučna disciplina koja se bavi uticajem muzike na mozak, još uvijek nalazi u povoju.

Ipak, mnogi naučnici su već došli do otkrića da muzika trenira mozak za više nivoe razmišljanja. Stručnjaci sa Univerziteta Irvin su zaključili da ona podstiče i razvoj vremensko-prostornog rezonovanja, koje se koristi prilikom učenja viših formi matematike i nauke.

Zbog kompleksnih struktura koje se ponavljaju, ona razvija motorni sistem mozga, razvija čulo vida i sluha, jača koordinaciju, koncentraciju i pospješuje pamćenje.

Naučnici su potvrdili i da studenti koji slušaju klasičnu muziku dok uče brže usvajaju i reprodukuju pročitane sadržaje od onih koji se bave naukom u tišini, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.