29.11.2018. 22:14
0
Čudo prirode: Dolina četvrtastih stabala
S obzirom da se nalazi u drugom najvećem naseljenom uspavanom vulkanu na svijetu, Dolina četvrtastih stabala je opasno mjesto za život, ali ljudi su ovdje ipak živjeli vjekovima.

Život u krateru uspavanog vulkana nije razlog zašto pišemo o ovoj dolini. U njoj se događa nešto mnogo čudnije…

Jedinstvene u cijelom svijetu, skupina topola koje rastu u ovom panamskom krateru imaju četvrtasta stabla – s pravim uglovima, što se jako, jako rijetko viđa u prirodi. Čak su i “krugovi” unutar ovih stabala kvadratnog oblika, što je daleko od tipičnog za drveće.



Istraživači sa univerziteta u Floridi su pokušali uzgajati ova stabla kako bi pokušali zadržati njihov neobični četvrtasti oblik van doline. Nakon istraživanja je postalo jasno da stabla oblikuju lokalni uslovi, te da mogu da rastu samo u Dolini četvrtastih stabala.



Četvrtasta stabla nisu jedino blago ove šume. U njihovoj blizini se mogu pronaći i jarko obojene panamske zlatne žabe, endemska vrsta (jako otrovnih) žaba za koju se smatra da je izumrla u divljini 2007. godine, a koju su lokalni stanovnici i turisti nastavili viđati i nakon toga, prenosi CDM.



(Amila Alijagić)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.