12.12.2018. 17:14
0
Stigla prva selfie fotografija sonde InSight s Marsa
Sonda InSight američke svemirske agencije NASA objavila je prve fotografije s Marsa urađene robotskom rukom koja drži kameru. Sonda je napravila seriju fotografija koje je NASA pretvorila u zapanjujući mozaik slika s Marsa.

InSight je sletjela na planetu Mars 26. novembra, a naučnici su zadovoljni što je sonda sletjela na područje koje je bez kamenja, brda i rupa, kako se obično predstavlja ova planeta.

Naučnici su se prvi put mogli diviti prostranstvu crvenog pijeska na Marsu. Sonda je prije nekoliko dana snimila i prve zvuke vjetra, tutnjavu niske frekvencije na Marsu. Procenjuje se da je vjetar bio brzine od 16 do 24 kilometra na sat, a naučnici navode da je riječ o prvim zvucima s Marsa koje ljudsko uho može čuti, prenosi b92.




(Amila Alijagić)

SelfieMars
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.