5.4.2019. 9:02
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1588. Rođen Thomas Hobbes, engleski filozof. Ideje o čovjeku kao slobodnom pojedincu i državi kao vještačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca iznio je u djelima "Levijatan", "Osnovi prirodnog zakona i politike" i drugima.

- 1724. Rođen Giacomo Girolamo Casanova. Bio je učenik vjerske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u povijest je ušao kao neumorni ljubavnik.

- 1896. Na olimpijskom stadionu u Atini otvorene prve Olimpijske igre moderne ere. Olimpijada je trajala 10 dana, sudjelovala su 484 takmičara, samo muškarci. Žene se na olimpijadama natječu od 1900. Od 1924. uvedene su i Zimske olimpijske igre. 

- 1908. Rođen austrijski dirigent Herbert von Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. stoljeća. Bio je dirigent Berlinske filharmonije i Bečke državne opere.
- 1999. Libija predala škotskom pravosuđu dvojicu svojih državljana optuženih za rušenje putničkog aviona 1988. iznad Lockerbieja (Škotska) kada je poginulo 270 putnika. UN je suspendovao sankcije protiv Libije uvedene 15. aprila 1992. godine.

- 1955. Britanski premijer Winston Churchill podnio ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je, uz uspone i padove, trajala od početka 20. stoljeća. Na položaju premijera i lidera Konzervativne stranke naslijedio ga je šef diplomatije Anthony Eden.

- 1958. Umrla Isidora Sekulić, srpska književnica čije je djelo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

-1989. Vlada Poljske legalizirala oporbeni radnički sindikat Solidarnost. Osnovana 1980. kao neovisni sindikat, Solidarnost je ubrzo prerasla u masovni društveno-politički pokret s oko 10 milijun sljedbenika.

- 1997. Umro Allen Ginsberg, američki pisac čija se zbirka poezije "Urlik i druge pjesme" smatra najznačajnijim djelom bitničkog pokreta pedesetih godina 20. stoljeća.

- 2005. Umro Saul Bellow, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih američkih pisaca poslije Drugog svjetskog rata.

- 2008. Umro Charlton Heston, američki glumac, dobitnik Oscara 1959. za ulogu u filmu "Ben Hur". Slavu je stekao igrajući Mojsija u filmu "Deset zapovijesti". Bio je poznat i kao aktivista za ljudska prava.




(FENA / Lejla Trle) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.