16.8.2019. 14:37
0
Kako se nekad obilježavao 1. maj
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ nas vode u ne tako daleku prošlost i podsjećaju na nekadašanje proslave Međunarodnog praznika rada.

Jednu od prvih velikih proslava Praznika rada – Prvog maja u Sarajevu su 1907. godine organizovali radnici Dioničke pivare u Sarajevu. 

Tog 1. maja održana je prva skupština radnika Dioničke pivare, nakon koje je „Marseljezom” u izvedbi Radničkog pjevačkog društva „Proleter” počela veličanstvena proslava. 

Na ulazu u Sarajevsku pivaru postavljeni su transparenti s natpisima „Živio Prvi maj” i „Proleteri svih zemalja ujedinite se!”.

Radničko organizovanje poteklo od radnika Pivare nije ostalo samo na proslavi, pa su se ubrzo uspjeli izboriti za desetosatno radno vrijeme u sezoni, i devetosatno van sezone, za razliku od dotadašnjeg radnog vremena od 16 sati. 

Tarifni ugovor o devetosatnom radnom vremenu, izuzev tromjesečnog perioda, stupio je na snagu za Praznik rada 1910. godine.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.