18.10.2019. 17:39
0
Prvi put dvije žene zajedno u svemirskoj šetnji
Američke astronautkinje Christine Coke i Jessica Meir danas su zajedno izašle iz međunarodne svemirske stanice da izvedu jednu popravku, čime su obilježile prvi put u šezdesetogodišnjoj svemirskoj istoriji da dvije žene izlaze u svemir.

Prvi izlazak dvije žene u svemir Coke i Anne McClein planiran je bio za mart ali je američka svemirska agencija Nasa morala da ga otkaže tri dana prije planirane akcije zato što nisu imali dva skafandera odgovarajuće veličine za izlazak.

Današnji izlazak je zvanično počeo u 13.38 po centralnoevropskom vremenu i trebalo je da traje nekoliko sati, a zadatak je da se zamijeni jedinica za punjenje baterije koja se pokvarila prošlog vikenda.

Prva Amerikanka koja je izašla u svemir prije 35 godina Katty Sullivanje izrazila oduševljene i rekla da je dobro da konačno ima dovoljno žena astronauta obučenih za svemirske šetnje da omoguće da se tako nešto dogodi.

Šefovi NASA-e kao i žene i drugi širom svijeta navijali su za Coke i Meir, a istovremeno su mnogi ukazali da će ovako nešto ubuduće vjerovatno postati rutinska stvar, prenosi AP.


(Amila Alijagić)

 
Svemir
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.