31.12.2019. 19:14
0
Nova godina za istraživače na Arktiku: Kada slaviti na Sjevernom polu?
Posada njemačkog istraživačkog broda "Polarstern" proizvoljno će odabrati vrijeme za slavlje u povodu Nove godine s obzirom da tradicionalni koncept vremena gubi donekle značenje u polarnoj noći i blizu Sjevernog pola, izjavio je u utorak vođa ekspedicije Markus Rex.

"Ovdje možete poprilično slobodno, po svojoj volji odabrati vremensku zonu.

Geografske dužine koje uobičajeno definiraju vremenske zone mogu se u polarnom području prijeći relativno brzo jer se sve spajaju na Sjevernom polu", objasnio je Rex.

Trenutno posada "Polarsterna" ("Sjevernjače") živi po moskovskom vremenu te će Novoj godini nazdraviti u ponoć u toj vremenskoj zoni, u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Njemački istraživački brod od listopada pluta s arktičkim ledom i trenutno je obavijen stalnom tamom polarne noći.

U misiji proučavanja klimatskog sustava u središnjem dijelu Arktika, koja će trajati godinu dana, sudjeluju istraživači iz 20 zemalja, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.