2.1.2020. 21:20
0
Kitovi doplivali s Islanda do Sicilije, niko ne zna zašto
Tri orke, poznatije kao kitovi ubice, viđene su u Mesinskom moreuzu na krajnjem jugu Italije, a migrirale su s Islanda, objavio je Rojters. To je prvi put ikada da su orke viđene u ovom morskom prolazu.

Mesinski moreuz odvaja Siciliju od italijanske čizme i povezuje Tirensko i Jonsko more.

Morski biolozi vjeruju da se radi o istoj grupi koja je migrirala s Islanda i početkom mjeseca stigla do sjeverozapadne obale Italije. Ribari koji su ih uočili bili su oduševljeni prizorom, ali su se i malo uplašili jer su orke bile dvostruko veće od njihovih čamaca.

Početkom decembra grupa od pet orki stigla je s Islanda do Đenove, prevalivši put dug 5.200 kilometara.

“Ovo je prvi ikada zabilježeni slučaj da su orke migrirale s Islanda u Italiju, prevalivši jednu od najdužih migracijskih ruta”, objavilo je islandsko udruženje za zaštitu kitova Orka gardijans.

Đenova se nalazi na 800 kilometara od Mesinskog moreuza i kitovi su tu udaljenost, kako se procjenjuje, prešli za nedjelju dana.

Biolozi za sada nemaju odgovor na pitanje zašto su se kitovi ubice uputili na tako dugo putovanje i tek će se vidjeti da li će se zadržati u Sredozemlju ili će se vratiti na sjever, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.