4.4.2020. 11:14
0
Prognoze: Na kojem se mjestu koronavirus neće ni pojaviti?
Do 3. aprila 2020. tek 19 država ne bilježi slučajeve zaraze, premda postoje šanse da taje podatke. Ipak, ako postoji mjesto gdje virus neće doći, a to je najvjerojatnije Nauru.

Dana 12. januara, prije manje od tri mjeseca, koronavirus bio je ograničen isključivo na Kinu. Niti jedan slučaj oboljelog od Covida 19 nije se pojavio u nekoj drugoj zemlji svijeta, piše BBC.

A potom, 13. januara, virus je postao globalna pandemija, a slučajevi infekcije redom su se javljali u Tajlandu, Japanu i Južnoj Koreji, a potom svuda po svijetu.

Kroz nekoliko sedmica, jednoznamenkasti brojevi slučajeva postali su 'poplava' bolesnih koja ugrožava zdravstvene sistem i ljudske živote.

Danas imamo preko milijun oboljelih u zemljama od Nepala do Nikaragve. Kako broj umrlih raste i kapaciteti bolnica postaju prepunjeni, ostaje pitanje - postoji li na svijetu još ijedno mjesto slobodno od virusa?

Iznenađujuć odgovor je - da.

19 zemalja bez slučajeva zaraze

Do 3. aprila 2020., postoji 19 svjetskih država koje nisu zabilježile niti jedan slučaj Covida 19 prema podacima Univerziteta John Hopkins.

Neke od njih, smatraju stručnjaci, ipak imaju virus ali i neprijavljene slučajeve. Velika je vjerojatnost za to primjerice u Sjevernoj Koreji i ratom razorenom Jemenu.

No, definitivno postoje zemlje u koje virus još nije došao, a to su većinom male otočke države s vrlo malo posjetitelja koji bi donijeli virus.

Ta daljina znači jedno: u ovom dobu pravila socijalnog udaljavanja, otočne su države izvorni samoizolatori.

Izvan dosega svega, pa i virusa

Ipak, ni oni ne spavaju u situaciji globalne pripravnosti, pa tako predsjednik otočke države Nauru u Pacifiku, koja je udaljena gotovo 320 kilometara od svega (najbliže mjesto je otok Banaba, dio Kiribata, dok je najbliži veći grad izravnim letovima australski Brisbane - oko 4000 kilometara).

To je druga najmanja država UN-a po veličini, nakon Monaka. S nešto više od 10 tisuća ljudi, druga je najmanja po populaciji nakon Tuvalua.


To je ujedno i jedno od najmanje posjećenih mjesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u posljednjim podacima UN-a, jedan turistički operator kaže da zemlja ima samo 160 turista godišnje.

Možda mislite da se tako udaljeno mjesto ne bi trebalo dalje distancirati. Ali zemlja s jednom bolnicom, bez respiratora i s manjom medicinskog osoblja ne smije preuzimati nikakve rizike.

Politika im je stroga kontrola robe i ljudi koji ju donose u zemlju, koji idu u obaveznu karantenu. Prosječni stanovnik te zemlje je 'smiren i pribran' prema riječima njihova predsjednika Lionela Aingimea. Testove na korona virus šalju u Australiju, kojoj su zahvalni na pomoći.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.