12.6.2020. 11:16
0
Twitter uklonio više od 170 hiljada prokineskih naloga
Twitter je uklonio više od 170.000 naloga za koje navodi da su imali za cilj širenje prokineskih poruka.

Neki od tih postova govorili su o epidemiji koronavirusa, saopćeno je iz sjedišta kompanije, prenio je BBC.

Kompanija je navela da su izbrisali "osnovnu mrežu" od 23.750 aktivnih naloga i još 150.000 koji su korišteni kao dodatni nalozi za širenje poruka iz osnovne mreže.

Twitter je također saopćio da je ugasio više od hiljadu računa kojima je sjedište bilo u Rusiji, a koji su širili dezinformacije.

Kompanija je navela da je kineska mreža sa sjedištem u Narodnoj republici Kini (NRK) povezana s ranijom operacijom koja je imala podršku kineske vlade. Ta mreža je također uklonjena zajedno sa računima na Facebooku i YouTubeu prošle godine.

U prošlogodišnjoj kampanji, distribuirane su dezinformacije o političkoj situaciji u Hong Kongu.

Twitter dodaje da je "temeljito proučavao i istraživao prošle koordinirane informacijske operacije iz NRK-a".

Dok su 23.750 naloga bili glavni fokus, 150.000 računa identificirano je kao pomoć u jačanju poruka iz osnovne mreže.

Twitter je objavio da su ove dvije međusobno povezane mreže rano otkrivene i imaju vrlo mali broj pratilaca s niskom uključenosti (engagement).

- Općenito, ova cijela mreža bila je uključena u niz manipulativnih i koordiniranih aktivnosti. Pretežno su objavljivali postove na kineskim jezicima i širili geopolitičke narative Komunističke partije Kine (KPK), istovremeno plasirajući neprovjerene i neistinite informacije o političkoj situaciji u Hong Kongu - navode  iz kompanije Twitter.


(Fena)

Twitter
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.