17.12.2020. 10:48
0
Kineska letjelica s probnog leta na Mjesec spustila se na Zemlju
Kineska svemirska letjelica Chang’e-5 koja je izvela probni let na Mjesec spustila se u sjevernu kinesku regiju Unutrašnja Mongolija, javila je novinska agencija Xinhua, dovršavajući povratak na Zemlju i donoseći prve uzorke s Mjesčeve površine od 1970-ih godina.

Kapsula koja se vratila spustila se u Siziwang, ili Dorbod, u Unutrašnjoj Mongoliji u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, javila je Xinhua, pozivajući se na kinesku Nacionalnu svemirsku administraciju.

Kina je lansirala svemirski brod Chang’e-5 24. novembra koji je sletio na mjesec početkom decembra.

Uspjeh misije učinio bi Kinu tek trećom zemljom koja je uspjela prikupiti mjesečeve uzorke nakon Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, koji su prije 44 godine izveli posljednju uspješnu misiju prikupljanja mjesečevih uzoraka.

Plan je bio da se prikupi dva kilograma uzoraka, iako tek treba biti objavljeno koliko je uzoraka zapravo prikupljeno, prenosi Reuters.


(fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.