27.12.2020. 16:39
0
U Pompeji koju je zatrpao vulkan, otkriven drevni fast food iz Starog Rima
U ostacima antičkog grada Pompeje je otkriven "termopolijum" vrsta ulične radnje "brze hrane" u starom Rimu, ukrašen raznobojnim motivima i u izuzetnom stanju očuvanosti, objavilo je u subotu rukovodstvo tog arheološkog nalazišta na obroncima vulkana Vezuva čiji ga je pepeo zatrpao prije skoro dvije tisuće godina, prenose inozemni mediji.

Tezga radnje, netaknuta pod vulkanskim pepelom, djelimice je iskopana 2019. godine, ali rad je produžen kako bi se što bolje očuvalo cio objekt na uglu dviju ulica u trgovačkoj gradskoj četvrti Pompeje.

Pored već poznate freske koja predstavlja Nereidu (morsku nimfu) na konju, arheolozi su našli, obojene u jarke boje, i slike životinja i živine, a naročito pataka koje su jele uz vino ili vruće napitke.

Najdragocjenije što su znanstvenici našli su reljefi u stolu s crtežima hrane koji bi mogli pružiti dragocjene informacije o gastronomskim navikama u Pompeji u vrijeme erupcije Vezuva 79. godine nove ere.

U loncima od terakote nađene su dijelovi patke, kosti svinja i koza, ribe i puževi. Nekoliko sastojaka je kuvano zajedno, slično španjolskom jelu "paelja".

Na dnu jedne tegle nađen je istucani grah, korišten za izmjenu ukusa vina.

"Pored toga što svjedoče o svakodnevnom životu u Pompeji, mogućnosti za analizu ovog termopolijuma su izuzetne, jer je prvi put otkriveno sve što se nalazilo na nekom mjestu", rekao je u priopćenju Massimo Osanna, generalni direktor Arheološkog parka u Pompejima.

U blizini su nađene amfore, cisterna i česma, kao i ljudske kosti, među kojima jednog muškarca u pedesetim godinama u blizini dječijeg krevetića.

"Termopolijum" od grčkog "termos" što znači vruće i "poleo" što znači prodaja, bio je veoma popularan u rimskom svetu. Pompeja je imala čak 80 takvih "fast foodova".

Pompeja, sahranjena erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, sa skoro četiri milijuna posjetilaca 2019. godine, drugo je najposjećenije mjesto u Italiji, poslije  Koloseuma u Rimu. Arheolozi su iskopali samo trećinu tog gradskog lokaliteta koji se zasad proteže na 44 hektara, nedaleko od Napulja.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.