12.2.2021. 16:30
0
Kamena skulptura Bude na izložbi u Pekingu
Skulptura, kamena glava Bude koja je ukradena iz Kine prije gotovo jednog vijeka i nedavno vraćena, izložena je u pekinškom muzeju Luxun od petka na kinesku lunarnu Novu godinu.

Glava Bude je jedna od mnogih kamenih statua u sjevernim kineskim špiljama Tianlongshan, u gradu Taiyuan u provinciji Shanxi, prenosi Xinhua.

Bila je to stota relikvija koju je Kina preuzela iz prekomorskih zemalja 2020. godine i prva skulptura Bude iz pećina koja je donesena iz Japana u gotovo sto godina, navodi Nacionalna uprava za kulturno naslijeđe.

Gradnja špilja Tianlongshan započela je za vrijeme istočne dinastije Wei (534-550 n.e.) i nastavila se do dinastije Tang (618-907 n.e.). Na ovom mjestu nalazi se 25 pećina i preko 500 statua Bude, što odražava sofisticirane vještine rezbarenja i umjetnosti iz tog vremena.

Ispitivanja i procjene koje su provodili stručnjaci nakon što je kamena skulptura Bude vraćena u Peking otkrile su da je relikvija ukradena u špilji oko 1924. godine.

Izložba, koja će biti  do 14. marta, predstavlja priču  osam pećina i izgubljene relikvije iz tih pećina, a sadrži digitalne slike kako bi pokazala kako su pećine nekada izgledale.

(Fena)

BudaPeking
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.