13.4.2021. 9:50
0
Godišnjica lansiranja prvog čovjeka u svemir: Jurij Gagarin je tada postao i prvi čovjek koji je recitovao Jesenjinove stihove u kosmosu
Prije tačno šest decenija, 12. aprila 1961. godine, letjelica Vostok lansirala je u svemir ruskog astronauta i time je čovječanstvo, prvi put, ušlo u svemirsku eru.

Za 108 minuta, koliko je trajao let, Gagarin je napravio jednu orbitu oko Zemlje, iskočio iz kapsule i spustio se padobranom. Njegov glavni i jedini cilj bio je preživjeti, s obzirom da se šanse za uspjeh, u to vrijeme, nisu procjenjivale na više od 60%.

Jurij Gagarin se u historiji upisao sa još jednom interesantnom činjenicom. Naime, za vrijeme leta on je recitovao stihove Jesenjinove poeme ,,Kapetan Zemlje'' -
,,Niko još
nije upravljao planetom
i nikom ko ova
ispevana nije.
Samo je on dosad
s rukom što se vije
reko – jedna živi
porodica svetom.''


Nakon povratka na Zemlju i ostvarivanja svog cilja - preživjeti - Gagarin je imao zanimljiv način udvaranja, koji je samo on mogao da primjeni. ,,Ja sam bio na nebu i vidio mnogo zvijezda, ali ti si ljepša od svih.'' To su bile riječi koje je uputio slavnoj glumici Đini Lolobriđidi na jednom susretu u Moskvi, odmah po povratku iz svemira, 1961. godine.


(Semra Šantić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.