Otvori u kraterima koji se mogu videti na snimcima predstavljaju prolaze do pećina, koje prema mišljenju istraživača mogu da pruže utočište ljudima prilikom boravka na Mjesecu. Moguće da neki od njih mogu da posluže i kao mjesto baznih kampova u budućnosti.

U studiji se ističe kako su ljudi evoluirali u pećinama, stoga ne bi bilo čudno i da svoj život na Mjesecu započenomo na istom mjestu. Sada kada imamo više informacija o ovim kraterima, postoji mogućnost da svemirske agencije ubrzaju svoje planove o naseljavanju našeg pratioca.

Istraživači objašnjavaju da se površina Mjeseca tokom dana zagrijava i do 127 stepeni, dok tokom noći ona pada na minus 173. Zbog čega bi novootkrivene jame u oblasti po imenu Mare Tranquillitatis sa svojim stabilnim atmosferskim uvjetima mogle da budu idealni kandidati za naseljavanje ljudima. Do zaključka su došli na osnovu analiza slika koje je napravila NASA-ina svemirska letjelica Rikonesens.

 

Rezultati im pomaže i da bolje razumiju kakvi uvjeti vladaju u drugim ekstremnim okruženjima, poput onih na lunarnim polovima u kojima je najavljena misija Artemis, čiji cilj je da vrati ljude na Mjesec. Naučnici su se tokom priprema suočili sa problemima koje stvaraju ekstremne razlike u temperaturi, prilikom pravljenja opreme za grijanje i hlađenje koja bi mogla da omogući ljudima istraživanja i stanovanje.

Međutim nakon ovog otkrića oni smatraju da astronautima možda neće biti potrebna tako složena oprema kao što su prvobitno pretpostavljali. Pretpostavka je da ove pećine predstavljaju stabilno okruženje koje pružaju određena zaštitu od sunčevog zračenja i utjecaja mikrometeorita.

 

Istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu su objavili studiju u julu u časopisu Geophysical Research Letters.