19.8.2022. 16:05
0
U moru ispred Paga pronađeni dragocjeni arheološki nalazi
?Ronioci Ronilačkog centra Foka iz Šimuna pronašli su ovih dana zanimljive arheološke nalaze u moru ispred Paga. Riječ je zapravo o dva nalazišta - jednom pokraj otočića Škrda, a drugom kod susjednog Mauna. Sve se dogodilo u razmaku od samo četiri dana.

"Zanimljivo je da su u dva različita kantona, iako blizu Paga, otočići Škrda i Maun odvojeni samo jednim malim kanalom. Na Škrdi smo pronašli na malo većoj dubini nalaze amfora, a na otoku Maunu smo pronašli grčko-italske amfore na jako maloj dubini. Zapravo smo se jako začudili da su se ondje pojavile", kaže Vedran Dorušić iz Centra Foka, prenosi Index.hr. 

Dodaje da je prvi nalaz kod Škrde najvjerovatnije iz 2. stoljeća, dok je onaj kod Mauna stariji i najvjerojatnije je iz 2. ili 3. st. pr. Kr. Iako nije riječ o velikom broju amfora, kao što je bio slučaj sa senzacionalnim nalazištem Letavica, i ovi artefakti itekako će biti dragocjeni podvodnim arheolozima.

"Naime, zadnjih dvije-tri godine nam samo 'iskaču' nalazi i to je jedno malo područje, gdje sad već imamo svake godine barem dva nalaza", ističe Dorušić. 

Također, navodi da su o svemu obavijestili mjerodavne i poslali im fotografije obaju nalazišta.

"Sad bi to trebalo istražiti jer je znanstveno bitno. Nikada to neće biti turistički zanimljivo kao neki drugi lokaliteti, ali znanstveno će sigurno dati neke nove podatke o trgovini u tom prostoru i razdoblju.

Zanimljivo je jer je jako različito, a jako blizu i ostalim nalazištima koje smo ranije našli, tako da će sigurno upotpuniti priču", zaključuje Dorušić, bavodi Index.hr.  


(Aldina R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.