1.12.2022. 16:34
3
Objavljena lista zemalja prema IQ-u građana: Japanci najinteligentniji, Bosanci i Hercegovci među najgore rangiranim u regionu
Objavljena je tabela zemalja prema visini koeficijenta inteligencije stanovništva za 2022. godinu.

Na tabeli koju je objavio World population review, najinteligentniji ljudi žive u Japanu, s prosječnim koeficijentom inteligencije 106.48, a slijede ih Tajvanci s koeficijentom 106.47 te Singapurci sa 105.89.

Među prvih deset po koeficijentu inteligencije još su Hong Kong, Kina, Južna Koreja, Bjelorusija, Finska, Lihtenštajn i Njemačka.

Najbolje pozicionirana zemlja bivše Jugoslavije je Slovenija, koja se nalazi na 23. mjestu. Hrvatska je na 37. mjestu s prosječnim IQ-om od 95.75. Srbija je na 59. mjestu s prosječnim IQ-om od 89.6, Bosna i Hercegovina na 66. mjestu sa 88.54, a Crna Gora na 82. mjestu s prosječnim kvocijentom inteligencije od 85.78 posto.

Osim tabele, objavljena je i karta svijeta prema kvocijentu inteligencije.Tamnija nijansa ljubičaste označava niži rezultat. Nasuprot tome, zemlje s višim prosječnim IQ rezultatom izgledaju crveno-narančasto.

(A. Balićevac)

 
SvijetIQ
3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.