13.12.2022. 11:04
2
Pezić odgovorio na pitanje da li je muslimanima dozvoljen brak na određeno vrijeme
Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku prate 333 hiljade osoba preko društvenih mreža, svojim savjetima usmjerava mlade na islamsku put u kojem će biti sretni.

Ovog puta odgovorio je da vaše pitanje koje glasi: Da li je u Islamu dozvoljen muta brak na određeno vrijeme?

“Eselamualejkum Da li je u Islamu dozvoljen muta brak na određeno vrijeme? To sam nedavno čula pa me zanima šerijatski stav po tom pitanju?

Pezić odgovara: “Muta brak je brak koji se prakticira, ono što znam kod Šija. Muta brak je bio na početku Islama dozvoljen pa je kasnije strogo zabranjen do Sudnjeg dana. Šta je muta brak? Muta brak je brak na određen period vrijemenski. Znači stupi čovjek u brak sa ženom i kaže na heftu dana, na sahat vremena, na mjesec dana na godinu dana. I onog momenta kada istekne period kada su se oni dogovorili, samim tim automatski su njih dvoje razvedeni.

Po Islamu je to strogo zabranjeno. Po Islamu je strogo zabranjeno stupiti u brak koji je vremenski ograničen. Nekada se to radi na sat, na mjesec, nekada na dan nekada se to radi na godinu dana, i svako ograničenje vremensko trajanje braka je strogo zabranjeno.

Čovjek se ženi sa nijetom da će trajno i što bi rekli do kraja života živjeti sa svojom ženom, pa ako se u budućnosti nešto desi, pa se razvedu to je nešto drugo. Ali je zabranjeno da u tom bračnom ugovoru prilikom sklapanja braka postoji klauzula vremenska, do kada će oni biti zajedno u braku i da brak prilikom završavanja perioda prestaje. To je strogo zabranjeno u Islamu” – izjavio je efendija Pezić.


(Admir O.)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.