14.1.2023. 22:41
0
Ovo je najinteligentnija pasmina pasa na svijetu
Belgijski ovčar Malinois najinteligentnija je pasmina pasa na svijetu u odnosu na 13 pasmina pasa obuhvaćenih najnovijim istraživanjem Univerziteta u Helsinkiju. Naučnici su pred 1.000 pasa postavili sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka.

Testovi su procijenili sposobnost čitanja ljudskih gesti i mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi došle do hrane koju su mogle vidjeti. Istraživači su također ispitali koliko je pas nezavisan i koliko brzo dolazi do čovjeka po pomoć.

Belgijski ovčar Malinois, koji se često koristi kao policijski pas ili pas čuvar, zauzeo je prvo mjesto s 35 od 39 bodova. Na drugom mjestu je border koli s 26 bodova, a na trećem hovawart s 25 bodova.

“Belgijski ovčar Malinois istaknuo se u mnogim kognitivnim zadacima i imao je vrlo dobre rezultate u većini testova”, rekla je dr. Katriina Tiira sa Univerziteta u Helsinkiju za The Sunday Telegraph.

Njena kolegica i koautorica studije dr. Saara Junttila objasnila je:

“Većina pasmina ima svoje snage i slabosti. Na primjer, labrador je vrlo dobar u čitanju ljudskih gesti, ali nije toliko dobar u prostornom rješavanju problema. Neke pasmine, poput šetlandskog ovčara, postigle su prilično jednake rezultate u gotovo svim testovima.”

Psi su podvrgnuti smartDOG testovima između marta 2016. i februara 2022.

(A. Balićevac)

PsiTestovi
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.