13.3.2023. 18:39
0
Superjahta od 115 miliona eura: Napuštena je na Karibima, a krije čudan detalj
Superjahta Alfa Nero, na kojoj su nekada plovili Beyonce i njezini suprug Jay-Z, ali i glumac Leonardo DiCaprio, bit će prodata na aukciji kupcu koji ponudi najviše novaca, osim ako se ne pojavi pravi vlasnik luksuznog plovila.

Usidrena je na Karibima. Američke vlasti ga povezuju s bliskim saradnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je jahtu kupio za 113 miliona eura, piše The Sun.

Ruski oligarh Andrej Gurjev (62) koji je svoje bogatstvo vrijedno devet miliona eura stekao na proizvodnji gnojiva, našao se prošle godine našao na popisu sankcioniranih Rusa u EU, SAD i Britaniji.

Brojni ruski oligarsi našli su se na meti zapadnih sankcija, pa su neki odlučili preseliti svoje jahte u zemlje koje nemaju ugovor o izručenju.

Alfa Nero pronađena je u luci Falmouth u Antigvi u februaru 2022. ubrzo nakon početka invazije Rusije.

Vlada države Antigva i Barbuda sada daje potencijalnom vlasniku 10 dana da dođe po svoje plovilo.

“Ako vlasnik u tom periodu ne zatraži brod, vlada Antigve i Barbude će ga prodati kupcu koji ponudi najviši iznos”, poručio je ured premijera otočne države na granici Karipskog mora i Atlantskog okean.

Andrej Gurjev je zanijekao da je vlasnik, a u dokumentaciji o vlasništvu navodi se složena offshore struktura.

Plovilo je izgrađeno 2007. godine te je osvojilo nekoliko nagrada za dizajn. Luksuzna jahta ima infinity bazen od 120 metara koji služi i kao heliodrom, jacuzzi, spa, teretana te kozmetički salon.

Dužnosnici na Antigvi ističu da se superjahta prodaje kako bi se spriječilo propadanje jer se plovilo ne održava.

Podsjetimo, Axioma je prva jahta oligarha koja je prodana kao rezultat sankcija nametnutih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Nepoznati kupac isplatio je na aukciji 37,5 miliona dolara za luksuznu jahtu ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog.

Jahta je plovila pod malteškom zastavom, a zaplijenjena je na zahtjev američke banke JP Morgan, koja je tražila isplatu 20,5 miliona dolara zajma od firme Pumpjanskog.

(Ajdin B.)

Alfa Nero
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.