27.3.2023. 21:00
0
Popis najglupljih američkih zakona: Ako se dva voza susretnu na istom kolosjeku niti jedan ne smije nastaviti dok drugi ne prođe
FOTO: UNPLASH
Nije tajna da je u Americi zakon strog kada je u pitanju poštivanje, ali bizarnosti koje možete pronaći u američkim zakonima mogle bi vas dobro nasmijati.

Poznato je da u SAD-u postoji velika razlika među saveznim državama kada je u pitanju životni standard. Ali kada su u pitanju bizarne odredbe zakona tu kao da nema razlike jer skoro svaka savezna država ima neki “zanimljiv” zakon. Tako je, na primjer u saveznoj državi Connecticut zabranjeno hodati unazad nakon zalaska sunca, a u Georgiji pilićima je zabranjeno prelaziti cestu. Cijeli popis bizarnosti pročitajte u nastavku.

1. U gradu Wilbur, Washington, SAD: Zabranjeno je jahati na ružnom konju.

2. Nedavno izglasan zakon u državi Texas, SAD, obavezuje kriminalce da svoje žrtve obavijeste 24 sata unaprijed da će postati žrtve te da im objasne zbog čega će ih napasti.

3. Zakon u gradu Chicago, Illinois, SAD: Osobe koje žele potpuno gole prosvjedovati ispred zgrade gradskoj vijeća mogu to činiti samo ukoliko su mlađe od 17 godina.

4.Zakon u državi Iowa, SAD: Jednoruki klaviristi ne smiju naplaćivati svoje usluge.

5.Zakon u gradu Fort Madison, Iowa, SAD: Vatrogasci moraju vježbati gađanje vatre 15 minuta prije nego krenu prema mjestu požara.

6.U Jasperu, država Alabama, SAD, zabranjeno je tući ženu štapom čiji je promjer veći od promjera muževa palca!

7.Zakon u državi Južna Dakota, SAD: Ako više od 3 Indijanca hodaju ulicom zajedno to se smatra ratnim pohodom pa je dozvoljeno pucati po njima.

8. Tekst zakona u državi Kansas, SAD: Ako se dva voza susretnu na istom kolosjeku niti jedan ne smije nastaviti dok drugi ne prođe.

9. U državi Indiani, SAD broj ”pi” ne iznosi 3,14 nego 4. (Ovaj zakon je nedavno povučen)

10. Zakon u okrugu Mohave, Arizona, SAD: Onaj ko bude uhvaćen u krađi sapuna mora se prati bez prestanka dok ga ne potroši.

11.U državi Massachusetts, SAD svi muškarci koji nedjeljom idu u crkvu moraju sa sobom nositi pušku. (Ovaj zakon je nedavno povučen)

12. U državi Ohio, SAD zabranjeno je napiti ribu.

13. Zakon u državi Južna Karolina, SAD, izričito zabranjuje držanje konja u kadi.

14. U državi Texas, SAD, propisi dozvoljavaju voziti auto bez prednjeg stakla pod uvjetom da ima brisače.

15. Zakon u državi Nevada, SAD: Onoga ko ubije tvog psa u tvom dvorištu možete slobodno objesiti. (Ovaj zakon je povučen)

16. Zakon u gradu Seattle, Washington, SAD: Brani nošenje skrivenog oružja dužeg od 2 metra.

17. U Wyomingu, SAD: Zabranjeno je slikavati zečeve u mjesecu lipnju.

18. Zakon u gradu Memphis, Tennessee, SAD: Ženama je zabranjeno voziti automobile, osim ukoliko muškarac ne trči ispred njih i zastavicama obaviještava nadolazeća vozila!

19. Zakon u državi Utah. SAD: Zabranjeno je pecati sa konja.

20. Grad Devon, Connecticut, SAD: Zabranjeno je hodati unatrag nakon zalaska sunca.

21. Zakon donešen u gradu Pocatello, Idao, SAD: Zabranjeno je nositi sakriveno oružje, osim ako ga ljudi vide.

22. Zakon u gradu Kirkland, Illinois, SAD: Zakon zabranjuje rodama let preko sela ili bilo kojom njegovom ulicom.

23. Zakon donešen u gradu Ordinance, Oklahoma, SAD: Protuzakonito je staviti hipnotiziranu osobu u izlog neke radnje.

24. Zakon u državi Arkansas, SAD: Zakon nalaže da rijeka Arkansas ne smije da prijeđe preko mosta u mjestu Little Rock.

25. Zakon donešen u gradu Oblong, Illinois, SAD: Zakonski je kažnjivo voditi ljubav za vrijeme lova ili pecanja na dan vašeg vjenčanja.

26. Zakon u državi Alaska, SAD: Zabranjeno je gurnuti živog losa iz aviona.

27. Arizona, SAD: Zabranjen je lov na deve.

28. Zakon u državi Georgia, SAD: Pilićima je zabranjeno prelaziti cestu.

29. Zakon donešen u državi Nebraska, SAD: Kitolov je najstrože zabranjen, dok su kolege u drugoj saveznoj državi koja također nema more, Ohio, uspjeli donijeti zakon koji glasi: Kitolov je dopušten nedjeljom.

30. U državi Oregon, SAD, zabranjeno je zviždati pod vodom.

31. Vatrogasci u saveznoj državi Pennsylvania, SAD imaju težak zadatak. Zakon im kaže slijedeće: Svi hidranti moraju biti provjereni sat prije svih požara.

32. Južna Dakota, SAD: Zabranjeno je leći i zaspati u tvornici sira.

33. U državi Tennessee, SAD: Zabranjeno je lasom hvatati ribu.

34. Vjerojatno postoji razlog, zašto je u saveznoj državi Washington, SAD, donešen slijedeći zakon: Zabranjeno je praviti se da imaš bogate roditelje, piše Jabuka.tv.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.