3.10.2024. 20:24
0
Sunce poslalo ogromnu solarnu baklju prema Zemlji kakva nije viđena 30 godina: Evo o čemu se radi i imamo li razlika za paniku?
Sunce je započelo sablasnu sezonu s praskom, oslobodivši se 1. oktobra kolosalnom bakljom i izbacivanjem koronalne mase koja je krenula tačno prema Zemlji.

Baklja je dosegla X7.1 – druga najsnažnija baklja trenutnog solarnog ciklusa i jedna od najsnažnijih solarnih baklji ikada izmjerenih, koja se nalazi među 30 najvećih baklji u posljednjih 30 godina.

Nismo ni u kakvoj opasnosti, ali NOAA-in Centar za predviđanje svemirskog vremena prognozirao je manje do jake geomagnetske oluje u sljedećih nekoliko dana, od 3. do 5. oktobra, dok čekamo nalet solarnih čestica dok izbacivanje koronalne mase probija kroz Sunčev sustav, piše Science Alert.


Sunčeve baklje i izbacivanje koronalne mase normalno su ponašanje za Sunce, osobito kada je ono na vrhuncu ciklusa aktivnosti, kao što znanstvenici vjeruju da je upravo sada slučaj. Često se pojavljuju zajedno jedna s drugom, izbijajući iz sunčevih pjega na površini Sunca.

Te su sunčeve pjege područja u kojima je solarno magnetsko polje privremeno jače od magnetskih polja bilo gdje drugdje na Suncu. Kada se magnetska polja sunčevih pjega suprotnog polariteta zapetljaju, mogu puknuti i ponovno se spojiti, uzrokujući snažne eksplozije energije. Sunčeva baklja je erupcija svjetlosti; koji do nas stiže brzinom svjetlosti i može uzrokovati privremene nestanke radija.

Izbacivanje koronalne mase (CME) je izbacivanje, dobro, koronalne mase: milijarde tona solarnih čestica, isprepletenih magnetskim poljima, izbačene su u svemir, gdje raketiraju Sunčevim sustavom.

Kada se ove solarne čestice sudare sa Zemljinom magnetosferom, rezultat je ono što nazivamo geomagnetska oluja, veliki poremećaj Zemljine magnetosfere koji uglavnom utječe na gornji sloj atmosfere, daleko od mjesta gdje bi pogodio većinu ljudi.

Osim toga, solarne se čestice mogu preusmjeriti i ubrzati duž linija magnetskog polja do viših geografskih širina, gdje se odbacuju u atmosferu. Oni stupaju u interakciju s česticama u Zemljinoj atmosferi, čija ionizacija stvara raznobojna, plesna svjetla na nebu – polarnu svjetlost i australis.

Baklja X7.1 i pridruženi CME došli su iz posebno složene regije sunčevih pjega nazvane AR 3842. Ova zbirka sunčevih pjega je ono što je poznato kao Beta-Gamma-Delta regija. Sadrži komplicirani splet linija magnetskog polja suprotnog polariteta, sve vrlo blizu jedna drugoj – optimalni uvjeti za aktivnost baklje.
 
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.