17.11.2015. 10:33
0
Zašto nikada ne bi trebalo da zapalite cigaretu poslije jela?
Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovjetiti većina pušača.
Često je odmah zapale zato što misle da će tako brže svariti hranu koju su pojeli, ali naučnici ne podržavaju tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira crijeva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utiče na cijelo tijelo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbuje.

Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti. Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi da izbjegavaju pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi trebalo da se odreknu cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela deset puta gore od “normalnog”. Tačnije, jedna cigareta ima učinak kao njih deset. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata prije nego što zapalite cigaretu.

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.