29.11.2015. 21:22
0
Uskoro čokolade u vidu tableta
Postoje ljudi koji ne mogu da zamisle svoj život bez čokolade, uprkos tome što im je doktori ne preporučuju. Međutim, sada postoji čokolada koju će vam prepisivati na recept, ali nećete baš biti najsrećniji zbog toga.

Uskoro nam stiže čokolada koja je zdrava, nekalorična i zdrava za srce. Ali, ima jednu manu. Nažalost, ovakvu čokoladu iz snova će biti moguće konzumirati samo u obliku tableta.

Ekstrakt kakaa, flavanol, po brojnim naučnim istraživanjima poboljšava cirkulaciju i pomaže zdravlju srca. Da bismo unijeli potrebnih 200 miligrama flavanola svako od nas bi trebalo da svakog dana da pojede minimum dva reda crne čokolade.

Nažalost, to podrazumijeva unos od oko 350 kalorija i 20 grama masnoća. Ako bi u pitanju bila mliječna čokolada, trebalo bi da se pojede barem četiri štangle, što je 900 kalorija i 50 grama masnoća.

Zato, dio proizvođača slatkiša želi sad da upotpuni proizvodnju čokolada i dodacima ishrani koji uključuju flavonoide. Tablete su već odobrile evropske zdravstvene vlasti koje su prihvatile dokaze da one mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca.

Nekoliko velikih konditorskih kompanija već su se udružile s proivođačima kakaa, pa očekujte uskoro da se na tržištu pojave čokolade vaših omiljenih brendova, ali umjesto u tabli, u vidu pilule ili praška za razblaživanje.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.