15.12.2015. 18:18
0
Istraživanje: Dugo spavanje i sjedenje štetni kao pušenje ili alkohol
Rezultati australijskog istraživanja pokazali su da su predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi poput pušenja i konzumiranja prevelike količine alkohola, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naučnici s australijskog Instituta Sax proveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina koji su popunili anketu o svojim nezdravim navikama.

Istraživanje je pokazalo da je vjerovatnoća od prerane smrti kod osoba koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću 1,6 puta veća nego kod fizički aktivnih.

Fizička aktivnost u studiji je definisana kao "150 minuta umjerene ili veće tjelesne aktivnosti sedmično".

Istraživanje je pokazalo da je kombinacija tjelesne neaktivnosti, sjedenje i spavanje duže od devet sati bilo povezano sa smrtnošću većine učesnika u studiji u jednakoj mjeri kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola.

"Fizička neaktivnost bila je usko povezana sa smrtnošću učesnika istraživanja", rekla je Melody Ding, koja je predvodila istraživanje.

Naglasila je da su posljedice tjelesne neaktivnosti za ljudsko zdravlje vrlo opasne.

"Posljedice tjelesne neaktivnosti u kombinaciji s dugim spavanjem i periodica dužeg sjedenja bile su još gore. Naime, kombinacija rizika od preuranjene smrti povećala se za četiri puta u odnosu na osobe koje su u upitniku odgovorile da dugo spavaju i često praktikuju sjedenje", rekla je Ding.

Rezultati pomenutog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu PLoS Medicine.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.