18.12.2015. 13:40
0
U FBiH sezona gripe još nije počela, niska razina oboljenja sličnih gripi
Na području Federacije BiH sezona gripe još nije počela, a razina oboljenja sličnih gripi je niska.

- Ukupno je u posljednjoj sedmici prijavljeno 678 oboljenja sličnih gripi (ILI) i nešto veći broj u odnosu na prethodnu sedmicu akutnih respiratornih infekcija - potvrđeno je Feni iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Precizira se da su u osam od deset kantona u Federaciji BiH prijavljena oboljenja slična gripi. Obolijevaju svi, najčešće djeca školske dobi i mlađa. Ističe se da je slična epidemiološka situacija i u drugim državama Evrope.

Stručnjaci kao najučinkovitiju i najbolju mjeru zaštite od gripe preporučuju vakcinaciju i to prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijim osobama, kao i mjere održavanja lične higijene.

Sezonska gripa je virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine. Na sjevernoj hemisferi javlja se zimi u epidemijama većih ili manjih razmjera, sporadične infekcije javljaju se izvan sezone s najmanjom incidencijom u ljetnim mjesecima. 

(FENA) 

GripaFBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.