31.12.2015. 9:56
0
Šta se desi kad prestanete da pijete alkohol?
Vaša večernja čaša vina pretvorila se u dvije ili tri? Odvikavanje od alkohola može biti jako teško, ali ono što dobijate time čini da se trud isplati, kaže Demon Raskin, specijalista za bolesti zavisnosti.
1. Imaćete kvalitetniji san

U nedavnoj studiji časopisa "Alcoholism: Clinical & Experimental Research”, otkriveno je da konzumiranje alkohola prije odlaska na spavanje pojačava alfa talase u mozgu – vrstu moždane aktivnosti koja se obično odvija kada ste budni i odmarate. Rezultat? Poremećen san. I dok alkohol može pomoći ljudima da brže zaspe u početku, on dosta poremeti kvalitet sna nakon tog početnog perioda odmaranja. Okretaćete se i prevrtati po krevetu, a ako prestanete da pijete alkohol, spavaćete mnogo bolje i biti svježiji i odmorniji. 

2. Ješćete manje za večeru

Sudeći po studiji objavljenoj u časopisu "American Journal of Nutrition”, alkohol je jedan od najvećih uzroka prekomjernog unosa hrane. Objašnjenje može biti u tome što alkohol pojačava naša čula pa su tako istraživači otkrili da žene koje popiju po koje piće pojedu 30 odsto više hrane od onih koje nisu pile alkohol. 

3. Pojačana želja za slatkišima

"Šećer povećava nivo hormona dopamina koji pojačava osjećaje zadovoljstva", kaže Raskin.

Alkohol čini isto. Prema tome, postoji velika mogućnost da kada prestanete da konzumirate tu supstancu koja vas čini srećnim, posegnete za dostojnom zamjenom. Nemojte se čuditi kada pokušate to uživanje koje vam je pružala čašica omiljenog pića da zamijenite nečim slatkim.

4. Izgubićete na kilaži

Alkohol na prikriven način uvećava dnevni unos kalorija, a da to ni ne primjetite. Jedna margarita sadrži više od 300 kalorija i to većinom od šećera! Jedna studija otkrila je da muškarci koji piju "umjerenu“ količinu alkohola na dnevnoj bazi unesu dodatne 433 kalorije. Za žene, ova cifra je 300. Ako izbacite alkohol i naravno, ne zamijenite ga slatkišima, počećete da gubite na kilaži bez naročitog truda.

5. Besprijekoran ten

Ako ostavite piće, kroz samo nekoliko dana, primijetićete da vaša koža izgleda svježije i hidrirano. To je zato što je alkohol diuretik i tjera vas da češće mokrite, kaže Raskin. Alkohol takođe smanjuje proizvodnju antidiuretskog hormona koji pomaže tijelu da apsorbuje vodu. Suhi obrazi i perutanje oko nosa počeće lagano da nestaje, a druga oboljenja kože poput peruti, ekcema i rozacee će se poboljšati.

6. Imaćete više novca

Alkohol, a pogotovu flaša kvalitetnog viskija ili konjaka, jako je skupa zanimacija. Zastanite i stavite sve na papir, a ono što ćete otkriti će vam otvoriti oči.

7. Rizik za rak će se smanjiti

Sudeći po Nacionalnom institutu za rak, konzumiranje alkohola vezuje se sa povećanim rizikom od dobijanja raka usta, jetre, dojke, debelog crijeva i rektuma. Što više pijete, rizik se povećava. Sa druge strane, više studija utvrdilo je da umjereno konzumiranje alkohola može da smanji šanse za srčane probleme. 

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.