12.1.2016. 11:43
0
Istraživanje: Pravilne vježbe smanjuju i neutrališu bolove u leđima
Istraživanje Univerziteta u Sidneyu pokazalo je kako većina osoba s bolovima u leđima pogrešno pristupa tom zdravstvenom problemu na način da se nastoje manje umarati i odmoriti dok je vježbanje zanemarno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najnovija studija potvrdila je kako više vježbanja značajno pomaže u smanjenju bolova u leđima. Studija je posljednjim saznanjima "pobila" teorije oko 20 posto istraživanja koji su ranije pogrešno procijenili tretman bolova, posebno u donjem dijelu leđa.

Na bazi podataka prikupljenih od skoro 30 hiljada učesnika studije, ustanovljeno je kako odgovarajuće pravilne izvedene leđne vježbe smanjuju bol kao i dalji rizik pojave bolova u leđima. 

Utvrđeno je da je bol u donjem dijelu leđa smanjena za 35 posto kod ispitanika koji su radili vježbe više od godinu dana. Nakon tog eksperimenta, bol u leđima smanjena je za 45 posto kod onih koji su praktikovali pravilni način sjedenja i podizanja teških predmeta. Najučinkovitijom vježbom pokazala se joga, i kod žena i kod muškaraca budući da obuhvata i jačanje mišića i istezanje podjednako. 

Sa druge strane, studija nije mogla pronaći ulogu nošenja uložaka za obuću niti pojaseva za leđa koji navodno smanjuju bolove u leđima. 

"Što više koristite i vježbate leđa, veće su šanse da ih zadržati jakim, zdravim i u formi", kazao je fiziootarapet i naučni istraživač na Univerzitetu u Sidneyu Chris Maher.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.