10.2.2016. 20:28
0
WHO upozorava trudnice zbog zike: Ovako se možete zaštititi
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je žene u područjima u kojima je zabilježen virus Zika da se, naročito u trudnoći, zaštite odjećom protiv komaraca i da upražnjavaju siguran seks uz upotrebu kondoma.

WHO je objavio preporuke za žene zbog mikrocefalije i drugih neuroloških poremećaja kod novorođenčadi povezanih s virusom Zika koji prenose komarci i koji je zabilježen u više od 30 zemalja svijeta, a za koji ne postoji lijek.

U preporukama nisu navedena ograničenja oko putovanja, ali se predlaže da se žene prije putovanja posavjetuju sa svojim liječnikom ili nadležnim institucijama.

Virus se sigurno prenosi ubodom zaraženog komarca, a za potvrdu da se redovno prenosi i spolnim odnosom potrebno je još dokaza, navodi WHO, potvrđujući da je Zika pronađen u spermi i navodeći slučaj prijenosa seksom iz SAD-a.

Virus je pronađen i u majčinom mlijeku, ali zasad nema dokaza da se prenosi dojenjem pa WHO ističe da su i dalje na snazi njihove preporuke o dojenju, onaročito onom obaveznom u prvih šest mjeseci života djeteta.

Epidemija virusa Zika u Amerikama usmjerila je pažnju za reproduktivna prava žena, uključujući i pobačaj.

"Žene koje žele prekinuti trudnoću iz straha od mikrocefalije morale bi imati pristup usluzi sigurnog pobačaja i skladu sa svim zakonskim propisima", navodi WHO.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.