21.2.2016. 19:45
0
Pet načina da snizite krvni pritisak od jutra
Započnite dan na pravi način – već doručkom možete da učinite čuda za svoje zdravlje.
OVSENE PAHULJICE
Istraživanje sprovedeno ove godine u Velikoj Britaniji je pokazalo da ovsene pahuljice sadrže najviše beta glukana,vlakna koje efikasnije snižava krvni pritisak od drugih vrsta vlakana. Osim toga, neutralni ukus ovsenih pahuljica ih čini odličnom osnovom,kako za slatka,tako i za začinjena jela.

JAJA
Ispržite par jaja na oko i stavite ih preko ovsenih pahuljica. Jedna studija sprovedena u SAD-u 2012. godine pokazala je da su muškarci koji su konzumirali najviše proteina (oko 30 odsto dnevnog kalorijskogunosa) imali niži krvni pritisak od onih koji su unosili najmanje. Dodajte avokado, slaninu,crni biber, a ako volite žestoko i nešto ljutog sosa.

BOROVNICE
Jedite borovnice,nema ukusnijeg leka.Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Harvard je pokazalo da su ispitanici koji su jeli 50 grama borovnica nedjeljno, imali za 10 odsto niži krvni pritisak od onih koji ih uopšte nisu unosili.Tajna leži u antocijaninima,moćnim antioksidansima kojih je ova bobica prepuna.

ZELENI ČAJ
Upotrijebite kuhalo da skuhate zeleni čaj. Pet do šest šolja dnevno može sniziti sistolni krvni pritisak za 2 mm živinog stuba, otkrilo je jedno britansko istraživanje. Smatra se da je za ovaj efekat odgovoran epigalokatehingalat, polifenol sa moćnim antiinflamatornim svojstvima.

IZAĐITE NA SUNCE
A sada uhvatite mjesto pored prozora. Studija objavljena 2014. godine u časopisu Journal of Investigative Dermatology,pokazala je da su osobe koje su bile izložene UVA zračenju tokom 20 minuta imale za 2 mm živinog stuba niži krvni pritisak, u odnosu na kontrolnu grupu. UVA zračenje poboljšava cirkulisanje azot oksida u krvi, što povoljno utiče na krvni pritisak i snižava rizik od moždanog udara.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.