8.3.2016. 12:22
0
Žene najzastupljenije u zdravstvu i prosvjeti u RS-u
Žene su direktorice oko petine (24 posto) svih poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, osnovanih u toku 2014. godine.
Povodom Dana žena, Zavod za statistiku pripremio je pregled od 100 pokazatelja o učešću i položaju žena Republike Srpske u različitim oblastima. 

Navedeno je da je prosječna starost žena rukovoditeljica poslovnih subjekata osnovanih u toku 2014. godine bila 38 godina.

Stopa zaposlenosti pripadnica nježnijeg spola u RS-u u 2014. godini iznosila je 26,7 posto, a stopa nezaposlenosti 28,4 posto, a čine 44 posto svih zaposlenih.

Zdravstvo je djelatnosti u kojima preovladavaju žene u ukupnom broju zaposlenih sa 74 posto od ukupnog broja radnika, zatim obrazovanje (67 posto) i finansijske i djelatnosti osiguranja (64 posto).

Najniže prosječne neto plaće za žene u 2014. godini bile su u području pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo (508 KM), a najviše prosječne neto plaće u istoj godini primale su u djelatnostima iz područja finansijskih i djelatnosti osiguranja (1.182 KM).

Korisnici porodiljskog ili roditeljskog odsustva u 99 posto slučajeva su žene.

Od ukupnog broja prijavljenih izvršilaca krivičnih djela u Republici Srpskoj 2014.  svega 11 posto su bile pripadnice "slabijeg“ spola, ali su najčešće žrtve nasilja.

Statističari su izračunali da su od ukupnog broja birača registrovanih za opće izbore 2014. u Republici Srpskoj, 49 posto bile žene, a njihova izlaznost na glasanje bila je 56 procenata.
(Fena)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.