24.3.2016. 13:50
0
Reduciranjem šečera u sokovima do smanjenja pretilosti i dijabetesa
Postupno reduciranje udjela šećera u sokovima i sličnim napicima bi dovelo do značajnog smanjenja učestalosti pretilosti i dijabetesa tipa 2, prenose mediji.

Znanstvenici s Queen Mary University of London su se bavili posljedicama postupnog smanjenja udjela šećera u sokovima i sličnim napicima za 40 posto do 2021 godine.

Pokazalo se kako bi ovakva mjera do 2036. godine spriječila milijun slučajeva pretilosti, pola milijuna slučajeva umjerenijeg povećanja tjelesne mase te oko 300 000 slučajeva dijabetesa tipa 2.

Stručni časopis The Lancet Diabetes & Endocrinology piše kako postupno smanjenje udjela šećera ne bi imalo utjecaja na sklonost potrošača prema tim proizvodima.

Pozitivan učinak ovakve mjere bi bio najizraženiji na zdravlju tinejdžera, mladih odraslih osoba te osoba slabijeg imovinskog stanja, dodaju istraživači.


(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.