26.3.2016. 17:18
0
Šta se dešava u tijelu kada prestanete da pušite?
Ukoliko ste zapali u prvu veću krizu, pogledajte samo na koje ste sve načine poboljšali svoj život odvikavanjem od cigareta.
MANJE TESKOBE
Iako neki pušači vjeruju da ih cigareta smiruje, britansko istraživanje potvrdilo je da prestanak pušenja može dugotrajno i značajno smanjiti osjećaj teskobe. Ljudi, koji uspiju da ostave cigarete, manje su tjeskobni nego osobe koje i dalje puše. Štaviše, pomenuto istraživanje, koje je objavljeno u časopisu British Journal of Psychiatry otkriva da je kod pušača primjećeno povećanje osjećaja teskobe, 

ZDRAVA USNA DUPLJA
Izbacivanjem cigareta iz svakodnevnog života imaćete manje problema sa zubima, poput karijesa i bolesti desni, kao i manji rizik od raka oralne šupljine.

BOLJI SEKSUALNI ŽIVOT
Istraživanja su otkrila povezanost pušenja i smanjenog libida i kod žena i kod muškaraca.
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazalo je kako nikotin utiče i na seksualnu želju muškaraca i žena koji ne puše.

LJEPŠI TEN
Ako želite da vaša koža izgleda lijepo i zdravo, rješite se ovog poroka. Pušenje utiče na boju tena, povećava opuštenost kože, a odgovorno je i za bore oko usana.
Samo nakon mjesec ipo dana od prestanka pušenja vaša koža će izgledati bolje i ljepše. 

LJEPŠA KOSA
Ako volite svoju kosu, vrijeme je da se rješite cigareta. Istraživanja su povezala pušenje s povećanim rizikom od ćelavosti kod muškaraca.
Čak i nakon uzimanja u obzir drugih rizičnih faktora kad je ćelavost u pitanju, poput godina, kontinuirano pušenje u velikim količinama (barem 20 cigareta dnevno) i dalje utiče na povećan rizik od gubitka kose.

BOLJE RASPOLOŽENJE
Prestanak pušenja učiniće vas srećnijom osobom, tvrdi se u istraživanju Univerziteta Braun. Naime, pušači nikad nisu bili sretniji nego kada su prestali da puše, čak iako su se kasnije vratili ovoj navici.

VIŠE SVJEĆICA NA TORTI 
Bez cigarete žene žive i do deset godina duže u odnosu na žene koje puše cijeli život, tvrdi istraživanje iz 2012. godine. Studija je pokazala i da je kod ljubitelja nikotina postojao veći rizik od preuranjene smrti, čak iako je u pitanju bilo samo nekoliko cigareta dnevno – u pitanju je dvostruko veći rizik nego kod nepušača.
Naučnici sa Univerziteta Oksford su potvrdili da osobe koje prestanu da puše pre 30-ih i 40-ih godina, u prosjeku žive duže i do deset godina.

VIŠE UŽIVANJA U HRANI
Ako ne volite hranu bez ukusa – nemojte da pušite. Grčko istraživanje iz 2009. godine povezalo je pušenje sa slabijim čulom ukusa i doživljajem hrane.

VIŠE NOVCA
Posljednji, ali ne i manje važan razlog za prestanak pušenja – cigarete će vam donijeti znatnu finansijsku uštedu. Pokušajte da npr. samo mjesec dana ostavljate pare za cigarete u posebnu kovertu i bićete iznenađeni koliko ćete novca uštjedeti.

(Mens Health/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.