29.3.2016. 17:48
0
Obavezno posjetite doktora ukoliko ste primjetili ove znakove
Hormonalni poremećaj uzrokuje veliki broj zdravstvenih problema kod žena, ali mnogo ih čak ne zna ni prepoznati. Pročitajte koji su to znakovi, koje vam tijelo šalje da vaši hormoni "luduju".

1. Loše spavate.

Za uzrok nespavanja često krivimo našu ishranu, stresne situacije ili loše raspoloženje tokom dana, ali upravo hormoni mogu da vam uzrokuju česte nesanice.

Smanjen nivo estrogena i progesterona može poremetiti pravilan san, te uzrokovata buđenje tokom noći. Nemojte olako posezati za "brzim rješenjima" i uzimati tablete za spavanje, s obzirom da je to samo privremeno rješenje problema.

2. Kilaža vam se mijenja, debljanje teško izbjegavate.

Vaša ishrana je uobičaena i bez obzira na vašu fizičku aktivnost i treniranje, ipak se debljate. Ovo neobjašnjivo debljanje može da ukazuje na problem s hormonima štitnjače, ali i poremećaj drugih hormona u tijelu.

Takođe prvi simptom nespavanja je povezan s debljanjem, jer tijelo zbog nedostatka sna stvara više kortizola koji podstiče stanice tijela da pohranjuju više masnoća.

3. Vaše menstruacije nisu redovne.

Upravo ovo predstavlja znak koji treba da vas alarmira, jer neredovne menstruacije s očit znak da nešto nije ured sa hormonima u vašem tijelu.

Na ovaj simptom najviše pažnje obraćaju žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju, dok ostale žene ne misle da je to ozbiljan problem niti vrijedan odlaska ginekologu. Ako se želite osjećati dobro i čuvati svoje zdravlje, svaki problem s menstruacijom odmah morate reći svom ginekologu, pogotovo ako su u pitanju neredovne menstruacije.

(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.