14.4.2016. 8:44
0
Američki naučnici: Nema sumnje da virus zika izaziva defekte pri rođenju
Zvaničnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u potvrdili su da zika virus utiče na stvaranje nekoliko različitih oblika deformiteta pri rođenju, javlja Anadolu Agency (AA).

To je u srijedu potvrđeno nakon više mjeseci debata i neizvijesnosti u vezi sa ovim virusom. 

Od prošle godine ljekari u Brazilu dovodili su virus u vezu sa zdravstvenim problemima hiljada novorođenčadi rođenih s nerazvijenim mozgom.

"Naučnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su zaključili nakon pažljivog razmatranja postojećih dokaza da zika uzrokuje mikrocefaliju i druge teške poremećaje mozga", rekao je direktor CDC-a Tom Friden, navodi se u saopćenju.

Friden je zaključio da najnovija studija predstavlja prekretnicu u vezi sa epidemijama zika virusa.

Zika je već povezan sa autoimunim nervnim poremećajem koji uzrokuje privremenu paralizu, a novim prognozama naučnika porastao je popis neuroloških oštećenja koje izaziva zika.

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila da je virus, kojeg prenosi komarac, odgovoran i za veliki broj mikrocefalične novorođenčadi koja se rađaju sa malom glavom i nerazvijenim mozgom.

Samo u Brazilu je potvrđeno skoro 1.000 slučajeva mikrocefalije izazvane virusom zika, dok je pod nadzorom oko 4.300 trudnica. 

(Anadolu Agency) 

 
VirusZika
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.