16.4.2016. 17:07
0
Tužni ste? Idite u teretanu
U studiji objavljenoj u žurnalu Cognition and Emotion navodi se kako 30-minutno vježbanje može pomoći boljem regulisanju emocija.
Studiju su vodili profesor kliničke psihologije sa Harvarda, dr. Richard McNelly i njegova asistentkinja, a u njoj je ispitano 40 muškaraca i žena.

Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe, one koji su vježbali aerobik 30 minuta i one koji nisu vježbali. Nakon pola sata obje grupe morale su da pogledaju tužni klip iz filma "The Champ" iz 1979. godine. Ispunjavanje upitnika nakon toga imalo je zadatak da odredi emocije koje je u njima klip izazvao.

Nakon toga, učesnici studije su posmatrali zabavne scene iz filma "When Harry Met Sally" iz 1989. godine, a potom ponovo popunili upitnik.

Rezultat?

"Ispitanici koji su vrlo snažno reagovali nakon odgledanog tužnog klipa mnogo su se lakše prebacili u pozitivno raspoloženje ukoliko su prije toga vježbali 30 minuta. Interesantno, aerobik nije djelovao na način da automatski poboljša raspoloženje, niti da spriječi da ljudi emotivno reaguju na tužni video klip. Ipak, oni koji su vježbali su se mnogo brže vratili u pozitivno raspoloženje nakon odgledanog tužnog klipa", pojasnila je za Huffington Post Emilly.
Istraživači su zaključili kako nam vježbanje može pomoći da lakše regulišemo emocije, a od ranije je poznato kako fizička aktivnost podstiče lučenje serotonina i drugih "hormona sreće" koji su nam potrebni kako bismo se osjećali dobro.

"Svi se mi ponekad osjećamo loše i nešto nas uzruja, a svi se sa tim nose na različite načine. Ipak, pokazalo se kako vježbe ljudima pomažu da se lakše nose sa svojim emocijama", kazala je Bernstein.
(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.