19.4.2016. 17:00
0
Vožnja biciklom može dovesti u pitanje vaše zdravlje, ukoliko ne vodite računa o ovome
Vožnja bicikla u gradu je dobra, s obzirom da doprinosi smanjenju zagađenja zraka i povećanju vaše fizičke aktivnosti, ali vožnja biciklom po gradu nije dobra za vaše zdravlje.

Okrećući pedale na biciklu ojačat ćete i učvrstiti mišiće nogu i zadnjice, a da i ne govorimo o dobrobitima koje vožnja bicikla ima za srčani i krvni sistem. Vožnja biciklom dobra je i za jačanje leđnih mišića i kičme, ali i kao zamjena za trčanje, jer manje oštećuje koljena. Koliko je ovo zdrav hobi, a i učinkovit za održavanje idealne tjelesne težine, najbolje govore rezultati analize čak 7000 studija o pozitivnim učinicima vožnje biciklom na zdravlje, prema kojima je samo deset minuta vožnje bicikla na dan, dovoljno za poboljšanje mišićnog tonusa, cirkulacije i zdravlje zglobova, dok je za poboljšanje srčane funkcije dovoljno pola sata vožnje dnevno.

Iako je vožnja bicikla dobra za vaše zdravlje, ipak morate izabrati i pravu lokaciju za vožnju. Tako da u gradovima s velikim saobraćajnim gužvama, srcu i plućima može donijeti više štete nego koristi zbog udisanja zagađenog zraka, kažu naučnici Trinity Collegea iz Dublina koji su proveli istraživanje, piše index.hr.

Smatra se da su i pješaci ugroženi, biciklisti se izlažu većem naporu pa udišu više ispušnih plinova te štetnih čestica koje u zrak dolaze od kočnica i automobilskih guma.

Još jedno istraživanje provedeno 2011. u Velikoj Britaniji pokazuje da biciklisti udišu više smoga. Londonsko sveučilište provelo je istraživanje koje je pokazalo da biciklisti imaju 2,3 puta više čestica smoga u plućima od pješaka koji se kreću istim područjem.

Biciklistima u gradu se preporučuje nošenje zaštitnih maski, biranje cesta s manjim prometom i izbjegavanje vožnje iza većih vozila na dizelski pogon.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.