20.4.2016. 17:18
0
Ako ste umorni i pod stresom, provjerite koliko trebate sedmično raditi
Puno je rasprava o tome koliko bi sati trebao iznositi radna sedmica, ali to bi, smatraju naučnici trebalo ovisiti i o godinama zaposlenih.

Osobe starije od 40 godina bile bi najefikasnije na svojem radnom mjestu kada bi radile tri dana sedmično. Najnovija studija dokazala je da ljudi u srednjim godinama najbolje rade ako na poslu provedu 25 sati sedmično. Sve preko toga 'preuzimaju' umor i stres pa djelotvornost na radnom mjestu pada. 

Istraživanje je provedeno na 3000 muškaraca i 3500 žena u Australiji koji su rješavali kognitivne testove.

Analizirale su se i njihove radne navike. Oni koji su radili 25 sati imali su najbolje rezultate, a oni koji su 55 sati sedmično boravili na poslu imali su rezultate gore od upenzionera i nezaposlenih.

- Mnoge zemlje razmišljaju o podizanju granice za odlazak u penziju što je, ako gledamo rezultate ove studije, kontraproduktivno. Stepen intelektualne stimulacije ovisi o radnom vremenu. To je dvosjekli mač - rad s jedne strane potiče aktivnost mozga, no s druge uzrokuje umor i stres koji štete kognitivnim funkcijama. Znači da su osobe srednjih godina i one starije efikasnije ako rade pola radnog vremena. To je bolje i za njih i za posao - kazao je autor studije Colin McKenzie a prenosi Independent. 

 
Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.