11.5.2016. 17:48
0
Šta se dešava sa tijelom kada pijemo premalo vode?
Voda je sastavni dio našeg organizma, a ako je ne pijemo u dovoljnim količinama u našem tijelu će početi da se događaju neobične i ne tako dobre stvari.
1. Sakupit ćete "lažne" kilograme

Iako zvuči neobično, ispijanje premalo vode uzrokuje zadržavanje vode u tijelu zbog čega izgledamo deblji nego što zaista jesmo.

2. Izgubićete energiju

Osjećate li se iscrpljeno? Problem se možda krije u dehidraciji. Stručnjaci upozoravaju kako i najmanja dehidracija tijela dovodi do pada energije koji osjetimo u obliku umora. 

3. Gubite koncentraciju

S obzirom na to da je naš mozak napravljen od čak 80 posto tečnosti, ovaj organ itekako zavisi od unosa vode u organizam.

4. Stalno ćete osjećati glad

Vrlo česta pojava koja se događa gotovo svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ zamijenimo snažnim osjećajem gladi. Ovakva reakcija tijela je normalna, a testirati je možete jednom čašom vode.

5. Sporije ćete gubiti kilograme

Voda je sastavni dio našeg tijela, metabolizma i probavnog sistema. Istraživanje je dokazalo kako ispijene dvije čaše vode ubrzavaju metaboličke funkcije i sagorijevanje kalorija za čak 30 posto. 

S druge strane, ako pijete premalo vode, tijelo postaje dehidrirano zbog čega se cijeli mehanizam značajno usporava. 
(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.