16.5.2016. 16:00
0
Usvojite ove vještine ako ne znate savladati svoje emocije u važnim trenucima
Činjenica je da da su emocije pod našom potpunom kontrolom. Zbog toga ne moramo robovati našim emocijama pogotovo u stresnim situacijama. Puno lakše ćemo se s njima nositi ako osvijestimo stvari koje mentalno jaki ljudi ne rade.

Svima nam se barem jednom dogodila situacija u kojoj nismo mogli savladati naše emocije. Iako je to potpuno prirodno i ljudski, učestalost ove pojave u potpunosti ovisi o tome koliko smo naučili kontrolisati svoje emocije.

1. Ne ignorišu svoje osjećaje
Mentalno jake osobe ne zanemaruju svoje osjećaje. Oni su svjesni da svaka emocija ima svoju svrhu i porijeklo. Umjesto ignorisanja osjećaja, pokušajte ih osvijestiti, prihvatiti i polagano otpustiti.

2. Ne zanemaruju učinak emocija na njihovo tijelo 
Emocije često utječu i na naše tjelesno stanje. Stres može dovesti do bolova u želucu ili pak stisnute čeljusti. Osobe koje su emocionalno stabilne shvaćaju da su to znakovi kojim nam tijelo govori da emocije uzimaju svoj dana i zato na njih u takvim situacijama posebno obraćaju pozornost.

3. Nikada ne odbacuju emocije bez da ih 'prožive'
Mentalno jake osobe nikad ne guraju emocije dalje od sebe. Oni razumiju da je odbijanje emocija uzaludan posao, jer se one kasnije vraćaju još intenzivnije nego što su bile kad su se prvi put pojavile.

4. Ne zanemaruju misli koje su prethodile emocijama
Svakoj emociji gotovo uvijek prethodi neka misao. Misao je ono što iziskuje emocionalan odgovor. Osobe koje su emocionalno jake razumiju da emocije ne izazivaju događaji nego naše misli. Oni vide da su većina događaja u životu izvan naše kontrole, a misli koje imamo prije, za vrijeme i nakon nekog događaja u potpunosti pod našom kontrolom.

5. Ne ponavljaju beskorisne emocionalne obrasce
Emocije mogu biti ciklične, a to najbolje shvaćaju osobe koje mogu kontrolisati svoje emocionalno stanje. Oni vide da emocije aktiviraju događaji koji potaknu neku unutrašnju misao i ta unutrašnja misao izravno utječu emociju koja slijedi. To emocija postaje pokretačka sila koja prati naše ponašanje ili djelovanje. Mentalno jake osobe shvaćaju da oni mogu prekinuti ovaj ciklus i preuzeti kontroli nad emocijama preusmjeravanjem svojih misli. Kad to učinite vaš život postat će lagodniji i sretniji, piše 24sata.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.