16.6.2016. 12:06
0
Doktori upozoravaju: Evo zašto ne smijete nikad piti vruću kafu
Nema dostatnih dokaza da pijenje kafe uzrokuje rak, objavila je agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ublažavajući svoja ranija upozorenja ali i dodala da su sva "jako vruća" pića vjerovatno kancerogena.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) ranije je upozorila na kafu kao "moguće kancerogenu" ali je promijenila mišljenje.

U srijedu su njeni stručnjaci rekli kako prema zadnjim istraživanjima "nema dovoljnih dokaza za kancerogeni učinak".

No, istovremeno navode da ostali naučni dokazi sugerišju da pijenje bilo kojeg jako vrućeg pića - oko 65 stepeni Celzijusa ili više - uključujući vodu, čaj ili druge napitke, vjerovatno uzrokuju rak jednjaka.

IARC, sa sjedištem u Lionu, koji je prošle godine širom svijeta izazvao pozornost zaključkom da procesuirano meso može uzrokovati rak, došao je do svojih zaključaka nakon više od hiljadu naučnih studija na ljudima i životinjama. Nema dovoljno dokaza po kojima bi se kafa mogla klasificirati kao kancerogena a niti kao nekancerogena.

Prije toga je kao "moguće kancerogena" bila svrstana u njihovu 2B kategoriju zajedno s hloroformom, olovom i mnogim drugim tvarima.  


(Anesa Agović / Index.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.