18.6.2016. 16:35
0
Zašto je bitno da svakoga dana očistite jezik?
Čišćenje jezika je drevna ajurvedska metoda, koja danas postaje sve popularnija jer efikasno liječi zadah iz usta.
Međutim, ova metoda ima i druge dobrobiti za zdravlje i može da bude važan element vašeg programa za čišćenje organizma.

Dok spavamo, naše tijelo je preokupirano izbacivanjem toksina iz organizma. Jezik je jedan od organa preko kojeg tijelo eliminiše toksine iz sistema za varenje. Dio tih toksina manifestuje se kao bijele naslage na jeziku.

Nježno stružući jezik svakog jutra možete da ga očistite od toksina i da se riješite lošeg zadaha iz usta. Ajurvedsko čišćenje jezika praktikuje se u Indiji već stotinama godina. Redovno čišćenje jezika oslobađa ga bijelih naslaga, poboljšava osjećaj ukusa, uklanja neprijatan zadah iz usta i štiti zdravlje zuba i usne duplje. Bijeli tanki sloj, koji prekriva naš jezik, označava da u njemu žive milioni bakterija. Čišćenje jezika se preporučuje osobama koje boluju od čestih infekcija uha, grla i nosa.

Čistač jezika uklanja bakterije koje se množe na jeziku i na taj način spriječava dalju infekciju. Održavanje jezika čistim takođe normalizuje probavu.

(Ajurveda smatra da proces varenja počinje još u ustima, kada se pljuvačka miješa sa hranom i počinje da je razgrađuje.) Čistač jezika ne samo da čisti, nego i nježno masira jezik. Ovo je važno, jer prema tradicionalnoj kineskoj medicini na jeziku je smješteno mnoštvo akupunkturnih tačaka. Čistači jezika mogu da budu izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nerđajućeg čelika. U posljednje vrijeme čak su se pojavili i plastični čistači jezika.

Ako nijeste u mogućnosti da ga nabavite, jezik možete da čistite i kašikom. Ispružite jezik napolje. Uhvatite čistač jezika za oba kraja i njegovim lučnim dijelom posegnite do samog korijena jezika. Stružite jezik od nazad prema napred 4-5 puta. Svaki put isperite bijelu sluz sa čistača. Kada ste gotovi, dobro isperite usta i čistač, pa ga osušite. Proceduru čišćenja jezika ponovite svako jutro nakon buđenja.
(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.